31 oktober 2022 - Nationaal Dementie Congres 2022

 

 

Nationaal Dementie Congres 2022 - Langer meedoen doen we samen

31 oktober 2022

 

Op 31 oktober 2022 vond het hybride congres ‘Nationaal Dementie Congres 2022 – Langer meedoen doen we samen’ in De Doelen in Rotterdam plaats. Het congres werd georganiseerd in samenwerking met Alzheimer Nederland en stond in het teken van langer meedoen met dementie in brede zin waarin mensen met dementie en hun naasten centraal stonden.

In aanloop naar het congres kregen de hosts van VWS en de medewerkers van De Doelen een training ‘Samen Dementievriendelijk’ aangeboden door Alzheimer Nederland. 

De training was relevant omdat er tijdens het congres ook een groep mensen met dementie (+ mantelzorgers) aanwezig waren. Het was voor ons belangrijk om dementie te herkennen en om te weten hoe we (waar nodig) konden helpen. De training was zeer waardevol en op het congres toepasbaar. 

Klik hier voor een fimpje van de training

Tijdens het plenaire programma gingen we onder andere in gesprek met minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder over wat het van de samenleving vraagt om te zorgen dat mensen met dementie langer kunnen meedoen. Saskia Danen en Christa Reinhoudt (kreeg zelf op haar 47e dementie) gingen met elkaar in gesprek over wat het voor je betekent als je dementie hebt.

Daarnaast konden de deelnemers zowel online als op locatie aan verschillende deelsessies deelnemen. Denk bijvoorbeeld aan een sessie ‘alleen bewegen’, hulp- en zorgbehoeften van migranten met dementie en methoden om deze doelgroep beter te bereiken en een sneak-preview van de nieuwe documentaire van Teun Toebes en Jonathan de Jong waarbij we samen met hen een wereldreis hebben gemaakt om te zien hoe er in verschillende landen wordt omgegaan met mensen met dementie.

Achteraf kunnen we vaststellen dat het een succesvolle middag was. Voor ons als Evenementenbureau was het zowel in aanloop naar het congres als op het congres een inspirerende en leerzaam congres.

 

Zelf ook leren om dementievriendelijk te zijn? Via deze link zijn er gratis online trainingen te volgen.